Recipe

Crème au Chocolat

Chokladkräm kan vara bland det godaste som finns, det är som en krämigare och len chokladpudding, som en varm kram i chokladform. Detta måste ni testa, den är drömlik! Toppad med en klick vispad grädde och detta avslutar vilken kväll som helst på topp. Vi firade med denna på vår 15-års dag!

Crème au Chocolat (4 portioner)

  • 100 g 55% kakaohaltig choklad
  • 3 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 liten nypa salt
  • 1 dl mjölk
  • 1,75 dl grädde
  • ½ vaniljstång (kan ersättas med 0,75 tsk vaniljpulver eller 0,75 tsk vaniljextrakt)

Hacka chokladen fint och lägg i en bunke eller skål och ställ undan.

I en annan bunke, knäck äggen och lägg i enbart äggulorna. Lägg vitorna i en annan skål och spara tills senare, gör t.ex. maränger, en drink eller något annat gott med dessa. Går även att frysa för senare användning. Tillsätt socker och salt och vispa dessa för hand.

Mät upp mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull. Snitta en vaniljstång och lägg ner stång och frön i mjölkblandningen. Koka upp, men var försiktig att inte bränna mjölkblandningen.

Ta upp stången när det har kokat upp och ta fram bunken med äggröran. Tillsätt väldigt lite av den varma mjölkblandningen i äggen och vispa. Om du tillsätter för mycket för snabbt kommer du få äggröra och det vill du inte! Tillsätt lite av den varma mjölkblandningen och vispa tills du har haft i allt.

Häll tillbaka ägg och mjölkblandningen i kastrullen, sänk värmen och vispa hela tiden tills den har tjocknat lite. Denna bör ej koka!

När blandningen har tjocknat, ta fram bunken med den hackade chokladen och häll ägg- och mjölkblandningen över chokladen och vispa ihop.

Häll upp i formar, jag är väldigt förtjust i coupeglas som serveringsglas men det går bra med vilka formar som helst. Kyl i minst tre timmar.

Garnera med vispad grädde och riven choklad vid servering.

 

Denna efterrätt går att variera i all oändlighet, en choklad med mint, lakrits eller apelsin skulle vara supergott! Eller att hacka ner nötter, kakor eller Non-Stop. Det går att göra om och sin egen på hundra olika sätt! Supergott och enkelt, superenkelt om ni frågar mig!

Du kanske också gillar…

1 kommentar

  1. […] Bakar Cheesecake till efterrätt (för middagen) och en Chokladkräm till efterrätt (för lunchen). Så mycket gott, och jag ser att drällfia varit i farten på […]

Kommentarer är stängda.