Adde Food

Jord

En av Addes födelsedagspresenter var en dejt på Jord. Jord är en av Linköpings “fine dining” restauranger och ett ställe som jag velat besöka sen de öppnade för något år sedan. En restaurang som bejakar svenska råvaror och skapar något vackert utifrån det enkla.

Från Jords hemsida: Restaurang Jord växte fram ur en längtan efter det vilda – renlav från de svenska fjällen, vildfångad gös från Glan och vildsvin från de östgötska skogarna. Vi skördar, jagar och lagar mat med sann passion utan att hålla tillbaka. På restaurang Jord skapar vi fritt med allt från plommonkärnor till getkilling.

Precis som naturen lever sitt egna liv vill vi följa i dess fotspår. Våra menyer uppdateras därför ständigt utifrån vilka råvaror som är aktuella för tillfället.

Menyn på Jord ändras ofta, det innebär att menyn kan ändras och rätterna kan ändras beroende på vad de hittar i skafferiet. Menyn är uppbygd med tre menyer, Meny Jord som är en 5 rätters-meny med inslag av kött, Meny Växtrike är en 5 rätters-meny med enbart vegetarisk mat samt Meny Biotop som är en 7 rätters-meny som innehåller både vegetariska alternativ samt inslag av kött. Vi valde meny Biotop!

Från hemsidan: Naturen är vårt skafferi. På restaurang Jord söker vi i skogens alla vrår för att hitta smaker med särprägel och vi stoltserar gärna med de komponenter som ligger bakom våra rätter. Här ger vi dig en glimt av våra ögonstenar – vad de betyder för oss och hur vi handskas med dem.

Det finns både dryckespaket med alkoholfria alternativ samt ett med alkohol, Sommeliers Choice (till Biotop) och Adde och jag valde båda det alkoholfria alternativet. Det alkoholfria alternativet gör restaurangen själva och skulle bli väldigt spännande att testa. Tyvärr fick vi veta att jag inte kunde ta det eftersom det flesta av dryckerna innehöll äpple och de var inte uppvärmda/tillagade och jag tål ju inte det. Så jag tog dryckespaketet med alkohol så fick vi testa båda, det var faktiskt riktigt kul. Jag hade ju tänkt att vi skulle göra tvärt om då det var Addes födelsedag och att han skulle få testa dryckespaketet, men det funkade tyvärr inte när jag tål det =(

Tyvärr vet jag inte riktigt vad vi drack, det var alldeles för många olika drycker och två olika till varje rätt, men Adde och jag var slående överens om att det alkoholfria alternativet var mycket godare (jag smuttade lite av varje för att testa) än mitt paket. Dryckerna passade PERFEKT med maten, det var helt klockrent! Men ett nytt glas till varje rätt och det var super! Båda paketen rekommenderas varmt men testa gärna deras alkoholfria alternativ, för det var strået vassare!

Och inredningen på Jord, älskar det! Adde och jag diskuterade att det är en inredning som vi tycker var väldigt snygg och att vi ska försöka få till en liknande inredning hemma. Till och med Adde är med på detta, superkul =) Så nu letar vi efter liknande stolar och ett runt bord för minst 6 personer. Och vi letar efter detaljer i guld/mässing, marmor och glas, och det ska bli riktigt kul att hitta och skapa ett vackert hem.

Meny Biotop började med denna otroligt vackra rätt. Och eftersom menyn enbart innehåller en lista av ingredienser så kommer jag också bara skriva dessa.

Rätt nummer ett: Stenbitsrom – Fläder – Quinoa – Nässlor – Ogräs

Oh my God! Vilken början, supergod förrätt. Det är ett knäcke gjord på quinoa, med en flädermajonnäs, toppad med stenbitsrom och friterade nässlor och blommor och ogräs. Mums!

Denna varje dag av mitt liv och jag skulle vara lycklig!

Betyg: Adde 5/5 Karro 5/5

Rätt nummer ett.fem: Denna rätt var inte en del av menyn men så himla god, en varm Kavring med fänkål och toppad med fänkålspollen som serverades med en smör från Löt (det är ju nästgårds från oss) med hälften komjölk och hälften getmjölk. Supergott!

Jag gillar ju inte ens kavring, men detta var bland det jag har smakat i brödväg, det är som en sirapslimpa med smak av kavring, mjuk och fluffig. Så gott! Perfekt med det salta smöret från Löt. Och vem visste att fänkålspollen var en grej =)

Betyg: Adde 5/5 Karro 5/5

Rätt nummer två: Råräka från Smögen – Potatis – Dill – Gurka – Rabarber

Så jävla gott! En kall förrätt som kommer in som ett fågelbo av friterad potatis som täcker räkor och inlagda rabarber samt gurka. Sen hälls det över en dillsås, som jag skulle kunna ha druckit! Det var knaprigt, mjukt, salt, surt, sött och bara helt klockrent!

Betyg: Adde 4/5 Karro 5/5

Rätt nummer tre: Kronhjort – Gåslever – Jalapeno – Hasselnötter – Lök

Min innehöll solroskärnor istället för hasselnötter och denna var magisk. Det är en råbiff på kronhjort som blandats i en “hög” med gåslever. Den superfeta gåslevern tillsammans med den råa kronhjorten var en fantastisk kombo.

Jag skulle själv aldrig ha valt en råbiff, har aldrig testat och aldrig känt ett behov av det, men jag vet inte varför om det smakar såhär… Supergott, fräscht och perfekta smaker.

Betyg: Adde 5/5 Karro 4,5/5

Rätt nummer fyra: Röding – Raps – Ramslök – Solrosfrö – Omogna vinbär

Rödningen var bara tempererad till 38 grader och var så mjäll att den bara smälte i munnen. Jag kan inte riktigt förklara det, men det var en superlen fisk. Rödingen var rullad med en pesto på ramslök och såsen och de övriga ingredienserna gör rätten super. Knaprig, len, syrlig, fet och söt. Så gott!

Betyg: Adde 4/5 Karro 4/5

Den enda flaskan med vin jag lyckades fota under kvällen. En Gattinara, ett rödvin som serveras med kvällens nästa rätt.

Rätt nummer fem: Anka från Munka-Ljungby – Rotselleri – Nypon – Shiso

När vi inte trodde det kunde bli godare kommer denna rätten och slår allt! en rosa Anka med en sida av ankkorv, rotselleripuré och inlagda grönsaker och en skiva svamp under Shiso (bladmynta). Skyn är magisk och så gott! Jag gav Adde min svamp men verkligen slukade hela rätten. Mycket mat och mycket mycket gott!

Betyg: Adde 5/5 Karro 4,5/5

Rätt nummer sex: Gammalkil blå – Blåbär – Maltbröd – Pumpakärnor

Och nu börjar vi runda av kvällens mat med första efterrätten. Gammalkil blå är en blåmögelost från Löt (nästgårds igen) och en blåbärssorbet med friterad/stekt maltbröd och granskott. Vi tyckte inte blåbärssorbet behövdes, rätten var god utan. Supergott!

Betyg: Adde 4/5 Karro 4/5

Och mellan rätterna, som kommer in så snart man är klar med senaste och personalen är väldigt duktiga på att se när vi ville ha mer mat, så fotade jag inredning och vackra detaljer i lokalen.

Rätt nummer sex.fem: En “palate cleanser” med smaker av hallon, fläder och choklad. Denna var syrlig och mjuk och perfekt för att ta bort smaken av Gammalkil blå från gommen. Supergod och synd att man inte riktigt vet vad fluffet var, men det är en superdessert att efterlikna.

Betyg: Adde 4,5/5 Karro 4,5/5

Lite mer inredning medan mörkret föll utanför så kändes livet inte så tungt och Covid-19 kändes långt borta. Adde, manen i mitt liv, god mat och bara en upplevelse som vi kommer prata gott om. Det lever jag länge på! Det skulle väl vara en varm vovve vid fötterna som saknades och inte gjorde kvällen perfekt 😉

Rätt nummer sju: Aprikos – Myskmadra – Mandel – Mazarin – Älgört

Herregud, jag trodde faktiskt inte att en mazarinefterrätt kunde vara så här god. Min var utan mandel och med solrosfrön istället, men den var så himla god. En perfekt söt dessert att avsluta en otroligt matresa! Fluffet vet jag inte riktigt vad det var, men jag tror att det kan vara en aprikosfluff. Guld!

Betyg: Adde 4/5 Karro 4,5/5

Adde och jag var supernöjda med Meny Biotop och med dryckespaketet till, men det alkoholfria var garanterat bäst! Vilken middag, och som självutnämnda Foodies var vi riktigt imponerade och supernöjda!

Bonus: Och bara för att man inte ska lämna restaurangen hungrig så serverades chokladtryfflar till notan. Det är aldrig fel! Det borde alla restauranger ta efter!

Betyg: Adde 4/5 Karro 3/5

Totalt betyg av 50: Adde 44,5/50 Karro 44/50!

Ett besök hos Jord rekommenderas varmt! Otroligt varmt, det var en superduper och maten var perfekt! Jag längtar redan tillbaka, och hoppas då på en ny spännande meny.

Jord är annorlunda, gott och riktigt spännande!

Du kanske också gillar…

3 kommentarer

  1. Så trevligt det låter och gott dessutom :). Det där är ett sådant ställe jag själv mer än gärna skulle gå till :D.

    1. Karoleen säger:

      Rekommenderas varmt, är du i Linköping nångång så besök ??? Supergott!

  2. […] godare. Har hänt mig ett par gånger, t.ex. kött på Meet i Göteborg, flera av rätterna på Jord, Thaisalladen på Vassa Eggen, Kött på Johannes, avsmakningsmenyn på pop-up restaurangen DILL, […]

Kommentarer är stängda.