Food

Ramadan Kareem

I söndags morse tog vi det lite lugnt och gick en promenad med Max i kyliga morgonen och efter lite frukost åkte vi in till stan och styrde bilen norrut mot Stockholm och mamma och pappa. Ramadan började i lördags, och enligt tradition träffas oftast familjen första dagen av Ramadan och bryter fastan eller äter frukost, som det arabiska ordet Iftar betyder. Vi som bor i Sverige har ju inte alltid möjlighet att fira egyptiska högtider på just den utsatta dagen och Adde var iväg med Eckes Trädtjänst och fällde träd, så vi fick ta den andra dagen istället.

Eftersom mamma har varit borta ganska länge i Egypten och det är över 2 månader sedan vi sågs, samt att det varit egyptiska morsdag sen dess köpte jag med mig Liljor till henne. Det är hennes favorit! Wilderbeast var också på plats och linkade fram, stackaren. Men han rullade hemåt innan han fick allt för ont i knät.

Men de hade redan en vacker vårbukett på bordet från Pappas jobb, för pappa går i pension 1 juni men tar ut semester fram tills dess. Så de hade haft distansavtackning samt finbesök från kollegor med tårta. Gulligt! Räknade ut att pappa hade jobbat i 44 år på Eriksson, det är ju en hel livstid! 😉

Och när vi kom fram fick vi smaka på Pensions-tårtan 😉

Adde tog ut Max på ett långvart precis när vi kom, så Max var helt utslagen i värmen. I uterummet var det 31 grader och solen sken varmt och skönt. Tur att det fläktade lite och solen gick i moln lite då och då. Gäller att lägga sig mitt i vägen för allt och alla 😉

Chiliplantan blommar!

Mammas egenvirkade Fanous (ljuslyktor) som är en symbol som ofta används för Ramadan. De är ju väldigt söta 😉

I min familj äter man anka första dagen på Ramadan. En lök- och spiskumminfylld anka, som man först kokar i en buljong och sen steker man på den i ugnen. Men under Ramadan börjar man alltid måltiden med varm buljongsoppa, för att mjuka upp magen från dagens fastan, väldigt god soppa som man toppar med citronsaft.

Till ankan hade mamma gjort fyllda squasch och paprika. De fylls med en ris- och tomatblandning och tillagas tills mjuka.

Och potatis i tomatsås, en av mina favoriter som man äter med egyptiskt ris.

Fyllningen var riktigt smaskig, löken var mjuk och smakrik. Köttet på anka är mörkare än kyckling och smakar lite vilt men ändå inte. Det var väldigt saftigt och gott! Har ätit det tidigare men har aldrig riktigt uppskattat det, men denna gången var de väldigt gott! Åldern vet ni 😉

Och sist men inte minst hade mamma rullat vinbladsdolmar, Mahshi… Addes favoriter! Så gott!

Magen stog i fyra hörn och det kändes inte som att vi hade ätit upp hälften än gång… Som vanligt 😉

Efter middagen så fick vi även avnjuta mammas Konafa, grymt gott! Salt och sött, i en riktigt bra kombo. Med en kopp kaffe blir det underbar!

När vi ätit oss mätta, lite för mätta, och solen var på väg ner, tackade vi för oss och rullade söder ut…

En mysig dag med massor av god mat och trevligt sällskap! <3