Blog, Festivities

Fem en fredag v15: Påsk 2022

Påskdekoration på jobbet! 🐣

God morgon i regnrusket! Enligt SMHI skulle det vara soligt idag, så jag kan lugnt säga att jag vaknade ganska besviken imorse när jag såg grådasket och det blöta! Urk!

MEN inte ska vi deppa ihop för det, det är ju Långfredagen och vi är lediga! Denna ledighet har varit efterlängtad, så skönt med Påsk som alltid ligger så att man är ledig på fredagen och måndagen. Fyra dagar ledig att bara skrota omkring och ha det mysigt! Läsa, påta i trädgården, få besök och bara må… det är planen!

Dagen till ära är såklart ElisaMatildas Fem en fredag-frågor påskbaserade och vi börjar väl dagen med att besvara dem tycker jag! Så får vi se var den här dagen bär hän…

Ett stort påskägg som jag brukar ha lösgodis i vid påsk.

1. Vad vill du helst ha i ett påskägg? Lösgodis! Jag älskar lösgodis, det är min största last i livet. Just att man får så många olika typer av godis i en skål och kan variera smakerna. Älskar att åka till godisbutiken som har 300 sorters godis och botanisera. Det värsta jag vet är att det enbart finns en typ av godis, jag tröttnar direkt! Hansson är min totala motsats när det kommer till godis, när han köper lösgodis så köper han bara ett fåtal sorter och sen äter han dom sort för sort, knasboll, jag kan inte tänka mig något värre! 😉 Jag vill ha variation i smak, sort, storlek och färg!

Påskbord 2020! Vi satt ute i solen och åt påsklunch!

2. Hur skiljer sig ditt påskbord från julbord? Mitt påskbord är mer inriktad på fisk och skaldjur medan julbordet riktar in sig mot kött. Påskbordet känns lättare och julbordet tyngre. Jag är ju kanske inte den mest lämpade att svara på just denna fråga eftersom jag inte tycker om sill, Janssons frestelse, Dopp i grytan, ål, skina, brysselkål, brunkål och sånt där traditionellt svenskt, men på Julbordet vill jag ha prinskorvar, köttbullar, ägghalvor och rödbetssallad. Och på påskbordet vill jag ha laxcheesecake, ägghalvor, varmrökt lax, och Västerbottenostpaj och lamm. Och det är bland annat det jag kommer servera på Påskbordet imorgon när mina föräldrar och Wilderbeast kommer på besök. Blir en påsktallrik till förrätt och sen lamm till huvudrätt har jag tänkt. Mumsigt värre!

3. Är det någon skillnad på musten? Spontant skulle jag säga nej, men jag har inte druckit Påskmust på 20 år och jag dricker enbart Hammars Julmust.

Dessa magnolia fläderblommor har jag året om i ormhassel både i vardagsrummet och sovrummet, men de passar bra som julpynt också. Mycket finare än vanliga fjädrar tycker jag.

4. Tar du fram något pynt? Ja, några få dekorationer har jag faktiskt köpt. Förra året fyndade jag några DKBD saker. Jag tycker DKBD har riktigt fina jul- och påskdekorationer. Lite diskretare än de vanliga skrikiga påskdekorationerna och jag gillar dem skarpt. Har även kommit på på senare år att jag gillar ägg som ”står upp” som dekoration mer än ligger ner, så jag har ett par ägg i glas som jag ställer fram. Och detta vackra ägg från George Jensen (Legacy bonbonniere) är jag på loppisjakt efter då den inte säljs längre.

Påskpynt på spiselkransen.

Åkte även förbi Vikingstad i onsdags och tittade in hos Anna som gjuter egna betongsaker för Annas Design Betong & Trädgård och köpte några dekorationer till trappen.

Kaninerna från DKBD.

5. Hur kommer du fördriva långfredagen? Det blir till att städa och laga mat inför morgondagens besök. Jag ska försöka förbereda så mycket som möjligt utav förrätten, dvs paj, cheesecake osv samt efterrätten idag. Utöver det vill jag gärna hinna plantera ut lite blommor i trädgården men det får bli om solen tittar fram så att Max och jag får njuta lite av värmen och solskenet.

Lilla Ferdinand tycker om att ligga och lukta på blommorna! Visst ser han ståtlig och fisförnäm ut 😂

Du kanske också gillar…

23 kommentarer

  1. säger:

    Vad hungrig jag blir när jag ser ägghalovorna med räkor!

    1. Karoleen säger:

      Det är en riktig favorit, ägghalvor med räkor! Så enkelt men så gott! Ha en fin påsk!

  2. Maken har redan hunnit med ägg och sill, jag är lite långsammare… trevlig påsk.

    1. Karoleen säger:

      Jasså, oj! Jag åt stekt ägg imorse, men sillen skippar jag helst! 😉 Detsamma!

  3. Men så gott allt ser ut! Imorgon efter jobbet vill jag käka ägg med räkhalvor. Pajen hade jag inte tackat nej till men resten av familjen är inte så förtjust i just paj. Tyvärr säger jag.

    1. Karoleen säger:

      Ägghalvor, paj och varmrökt lax är mina favoriter. Men i år hittade jag nog en ny favo, kokt färskpotatis (ska serveras varm) som man serverar med smetana, rödlök och räkor eller löjrom. Så gott! Hoppas påsken blev fin när du jobbat klart!

  4. säger:

    Så många fina bilder! Den lilla kycklingen har det taggigt värre där i kaktusen 😂
    Ståtligt påskbord också – jag som bor ensam och inte har någon stor släkt har inget påskbord heller, men jag klarar det 🙂
    Det där med “innehåll i påskägget” slog mig först nu att seden är lite annorlunda i Sverige, jag minns det där med kartongägg och lösgodis nu när du skriver om det. Bodde själv i Sverige 1998. När jag tänker på påskägg är det chokladägg med små överraskningar i.

    1. Karoleen säger:

      Chokladägg med små överaskningar i låter väldigt trevligt, det hade jag hemskt gärna också testat! 🐣 Glad påsk!

  5. det påskbordet ser verkligen läckert ut. och så vackert med trollhasseldekorationerna. jag ska göra västerbottenostpaj med fikon och svartkål lite senare idag. fint med kycklingen i kaktusen

    1. Karoleen säger:

      Västerbottenostpaj med fikon har jag aldrig hört, men kan tänka mig att kombon blir väldigt god. Är fikonen gräddade i pajen eller som dekoration?

  6. Jag tror jag var 30 år innan jag lärde mig äta sill. Inlagd sill, kryddsill, löksill, senapssill, detta är favoriter idag. Glad påsk!

    1. Karoleen säger:

      Mmm… jag tror tyvärr att jag aldrig kommer gilla sill, konsistensen är inte min vän! 😂 Glad Påsk!

  7. säger:

    Så gott det ser ut! Gillar det där med fisk och skaldjur! Vackert pynt på spiselkransen!

    1. Karoleen säger:

      Tack! Det är lite lättare och lite mer vårigt tycker jag, och gott så klart 😉

  8. säger:

    Men så söt Ferdinand är, ser ut att njuta. 🙂 Trevlig påsk!

    1. Karoleen säger:

      Lilla knasbollen är väldigt söt, ävensom han är en aning bortskämd! Glad Påsk!

  9. säger:

    Dom var väldigt fina dom där vipporna! Passar verkligen till påsk också! Jag förbereder också så mycket jag kan, så att man kan umgås med gästerna lite mer. Mina får hjälpa till också, för det är mysigt att stå i köket och göra saker tillsammans. Glad Påsk!

    1. Karoleen säger:

      Visst är det så, mina får också hjälpa till men jag tycker vårt nuvarande kök är så dumt så det är svårt att vara fler än två. Men när vi renoverar det så kommer jag skapa en yta där alla får plats!

  10. säger:

    Det var ett påskbord som heter duga. Ser ut som jag hade det en gång i tiden. Numera är det väldigt enkelt för mig själv.
    Glad påsk!

    1. Karoleen säger:

      Enkelt är gott det med, jag har bara sånt jag tycker om. Men risken är att man blir väldigt mätt då 😉 Glad Påsk!

  11. säger:

    Vilka otroligt söta kaniner, de från DKBD! Hade jag sådana skulle jag verkligen plocka fram lite påskpynt. Det låter som du kommer bjuda på en fantastisk påskmiddag imorgon! Ha en fortsatt trevlig påsk!

    1. Karoleen säger:

      Tack du, ja, jag gillar dem skarp. Så enkla och lätta att ta fram. Detsamma, njut av påsken, hoppas ni också fått sol och värme!

  12. […] Monika, BP, Janerik, Hannele, Mrs Calloway, Anette, Susie, Bokdamen, Susanne, Paula, Kina, Ejmis, Karoleen, Madeleine, Gerd, Hanna, Violen, Klimakteriehäxan, Robert, Debutsky, Helen, Michaela, Tant […]

Kommentarer är stängda.