KFC

Tjejhelg 2023 – Vi gör Uppland dag 1

Första helgen i oktober var det dags igen för den årliga Tjejhelgen! Som jag har längtat, saknar mina tjejer och vi brukar alltid ha en riktigt härlig helg tillsammans med mycket snack och skratt! Varning för ett långt inlägg och bildkavalkad, men det var mycket gjort och mycket fint att se!

Uppe med tuppen för att packa det sista och hinna med en mysig frukost med Adde innan vi rullade mot Linköpings Centralstation. Vädret såg ut att ordna upp sig ordentligt med både solsken och lite värme, dock blåste det Storm och på vägen in såg vi minst 1 träd på vägen (som Adde flyttade på på vägen hem). Men men en liten storm stoppar inte oss från att träffas 😉

På stationen och tåget avgick från Linköping Centralstation 0721.

Jag hade en hel avdelning för mig själv hela vägen till Norrköping. Dock verkade alla tro att personalrummet var en toalett så det var kö inne hos “mig” ganska länge. I Norrköping steg det på en tjej som hade platsen bredvid mig och skulle prompt sitta vid fönstret. Och eftersom jag blir åksjuk så kan jag inte åka baklänges, så jag satt kvar bredvid henne. Fem minuter efter avgång så plockade ihop alla sina saker som hon hade plockat fram och sa, “Jag måste förbi” och sen gick hon och satte sig på en annan plats. Jag kände mig jättedum, luktar jag eller var det något annat? Det är ju inte mitt fel att vi hade platserna bredvid varandra och att de övriga två platserna var tomma. Äh, jag ska inte ta åt mig, men jag bad Grevinnan lukta på mig så fort hon klev på i Södertälje Syd.

Grevinnan och jag satt kvar tills Berget steg på i Stockholm och tyvärr blev då de två andra platserna i denna lilla avdelning tagna. Så vi flyttade upp till andra våningen och satt tillsammans till Uppsala.

I Uppsala mötte K2 upp oss i stationen och tog med oss till en fullastad bil. Hon hade tagit med sig allt och lite till som kunde behövas när vi nu skulle till hennes Svärmors stuga i Östhammar.

Att åka genom mitt älskade Uppsala gav både fina minnen och längtan av ett annat liv. Jag trivdes så bra i Uppsala och hade jag kunnat hade jag bott kvar i stan resten av livet. Jag tror att Adde och jag hade trivts i Uppsala, men tyvärr då jag flyttade därifrån fanns det två hus att ta hand om och Adde jobbade i Norrköping. Men det var inte ett alternativ då och livet tog oss en annan väg, men jag har alltid och kommer alltid ha Uppsala i mitt hjärta. Men nu när vi rullade genom staden lite snabbt insåg jag hur mycket det hade förändrats. Och när vi satt och pratade kom det ju fram att Uppsala blivit ganska våldsamt på senare år tyvärr, men det är ju tyvärr utvecklingen som har blivit i Sverige. Otroligt tråkigt!

Vårt första stop var Höstmarknaden i Öregrund och när vi kom ut till Öregrund och hade parkerat bilen så trotsade vi den enorma blåsten från havet och gick ner för att titta på vågorna. Helt magiskt och mäktigt!

Vågorna slog in mot land och det ryktades att vattnet skulle stiga ungefär 1 meter under stormen…. Vilken enorm kraft!

Jag älskar ju att vara vid havet när det stormar, så vi “njöt” av havet en stund tills vi förfrusit både det ena och det andra innan vi gick vidare “in” i centrum för att kolla lite i affärer och runt marknaden. Många vackra hus fanns det att titta på, som många svenska småstäder, stora och vackra hus.

Vi gick genom Höstmarknaden åt ena håller och passade på att ta oss bort, runt viken och bort till Fyrskeppet. Läckert! Men här blåste det lika mycket och var riktigt kallt trots det strålande solskenet.

Färjan mot Gräsö (som vi funderade på att besöka) gick sidledes i farleden och det kändes inte riktigt som att vi ville ut och åka färja i detta vädret. Men de gick trots allt!

Såg lugnare ut på denna “sidan” men vågorna slog inte så hårt upp på land här…

Öregrund! Vackert så det förslår, dessa vackra små kuststäder som finns längst Sveriges kuster, de är så vackra och pittoreska! Oh magiska på sommaren. Iofs ganska mysiga så här på hösten också 😉

Höstmarknaden hade tappat ganska många av knallarna pga vinden, men man kunde hitta det “vanliga” krimskramset, godisremmar, korvar och pälskläder. Vi gjorde inga inköp på marknaden men vi handlade alla fyra på Edblads istället, otippat 😉 Jag hittade en superfin ring och ett par örhängen!

Efter lite shopping och innan vi frös sönder fingrarna, så var det dags för lunch på Wilmas! Ett populärt kafé och bageri som hade allt mellan himmel och jord, och vi hittade mängder av godsaker på menyn.

Kantarellsoppa var ett populärt val och två av oss tog det, supergod enligt dom som gillar svamp. En fisk och skaldjurstallrik blev det för en tredje, nöjd och belåten där och jag tog en focaccia med parma, pesto, mozzarella, soltorkade tomater och ruccola. God smak men alldeles för mycket bröd för min smak, så jag tog bort det övre lagret bröd. Det är svårt att göra en focaccia som inte innehåller mycket bröd, jag vet, men jag kände bara att jag inte kunde äta upp allt. Gott med något varmt i alla fall!

Efter lunchen blev det ytterligare en tur i andra butiker, bl.a. Ting som hade allt man kan tänka sig och även en massa sånt som man inte kan tänka sig.

När kaffetarmen började göra sig påmind för mig och Grevinnan, tvingade vi de andra att ta in på ett fik. Så vi tog oss vidare mot Östhammar och till Adas Kafé.

Tyvärr hade alla andra affärer och liknande stängt när vi tagit oss till Östhammar, så vi tog oss direkt till fiket istället för att titta i några affärer. Annars hade vi nog kunnat gå en stund i dem, vi lyckas alltid shoppa en del på våra resor.

Ah, kaffe! På Adas satt vi en stund och snackade. Skönt att komma ut kylan och fylla på med koffein. Och som alltid mycket trevligt att sitta ner och prata om allt möjligt. Nöta problem, lösa saker som strulat och bara skratta.

Sen provianterades det på Coop! Vi köpte nog nästan hela butiken, ja, ni vet… Vi skulle ha Plock! 😉

Sen körde vi ut på “landet” och mot havet till. K2s svärmors stuga ligger i en liten stugby och är fullt utrustad med allt som man kan tänka sig behöva.

Hem ljuva hem! <3

Vi välkomnades av en söt liten lapp, osäkert om det var från K3 (K2s make eller om det är K2s svärmor). Men väldigt gulligt hur som…

Det första vi gjorde var att tända brasan för att värma upp huset och sen ställde vi iordning maten vi hade handlat samt delade upp sovplatserna osv.

Medan huset värmdes upp så tog vi en promenad ner till vattnet. Ner till bryggan där K2, K3, jag och mitt ex låg en sommar för 20-ish år sedan… Ett halvt liv sedan, men det var sig likt tycker jag allt. Idag var det ganska mycket kallare än då och aningen blåsigare 😉

Så otroligt vackert här! Älskar att vara såhär vid vattnet, finner lugnet direkt!

Sen kollade vi till “svampställena” och hittade nån liter trattisar och höstkantareller. Grevinnan hittade varenda taggbuske i hela skogen också 😉

Tjusigt! Och solen sken så härligt, men varmt var det inte!

När vi kom tillbaka till huset, ställde sig värdinnan och gjorde en Aperol Spritz. Kolla bara så fin!

Vi satt en stund framför brasan och bara njöt… tills det var dags för SPA! Givetvis hade värdinnan fixat spa till kvällen. Bastun sattes igång och vi gjorde oss i ordning för att spa:a och bara njuta av att värmas upp i bastun och bli mjuk och ledlösa.

Varma, mosiga och tvättade från top till tå så satte vi oss en stund framför brasan igen innan det var dags att fixa med maten. Måsarna höll oss sällskap.

Till middagen blev det vin – inget jag testat tidigare men det var mycket gott!

Vi hade så mycket gott till middag. Dessa smördegskytena med Chevré, spenat, honung och balsamico – blev riktigt gott!

Titta bara vilket dignande bord med så mycket gott! Sen fortsatte kvällen med många skratt och det bästa umgänget en tjej kan önska!

Och till dessert blev det Chokladmousse – att runda av med!

En riktigt härlig dag och vi somnade ovaggade, med blåsten vinande runt knutarna. <3

Du kanske också gillar…