Blog

Fem en fredag 2024 v16: Antingen eller

God morgon från vinterlandskapet som dragit in över Östergötland! Igår morse hade vi barmark och spirande grönska, vid 0700 var det helt vitt och det össnöade fram till lunch. Vi fick ca 7-10 cm snö, mestadels blötsnö och vintern var tillbaka. Under eftermiddagen så smälte det mesta bort och på kvällen så var det i stort sett barmark på vägarna dock inte i trädgården. I natt kom det ett snöfall till, men bara nån cm men det snöar fortfarande. Vi verkar ha fått mer snö här ute på landet än inne i stan, då det var ganska osnöigt när vi var inne på AW igår kväll. I regnmätaren hade det kommit 11 mm, så det känns som att det kom en ordentlig smocka. Staräur nummer 5! Hejja hejja, snart är det vår bara två Staräurar kvar!

Det är ju fredag, det betyder ju hemmajobb och för det mesta Fem en Fredag hos ElisaMatilda, veckans tema är Antingen eller. Inga planer i helgen så det kommer nog bli ganska lungt och skönt. Jag skulle behöva laga lite mat så att vi har lite matlådor och lite snabbare “middagar” så det får ev bli lite sånt. Sen ska vi även plantera ut de köpta Penserna, men det vore skönt om jag slapp plantera dem i snön.

1. Vill du hellre laga mat eller ta hand om disken? Laga mat alla dagar i veckan, jag älskar att laga mat. Men under tiden jag lagar mat så plockar jag ju undan allt efter jag lagar mat så det är väldigt sällan det finns mycket disk. Det är stekpannorna och knivarna som behöver diskas, allt annat körs i diskmaskinen i stort sett. Global-knivarna diskas direkt efter användning, och rengörs ofta mellan olika typer av hackningar eller så, men stekpannorna behöver diskas eller rengöras beroende på vad det är för stekpanna. Vi kör kolstål, lättviktsgjutjärn och gjutjärn… Så det finns alltid någon stekpanna som behöver diskas i efterhand, men vi låter dem svalna och torkar oftast ur ev fett och blötlägger vid behov, innan vi diskar dem ordentligt sen. Och Adde hjälper alltid till med stekpannorna <3

2. Går du hellre på en aktivitet utomhus eller inomhus? Beror på vädret och aktiviteten. En utelunch vid en eldstad är ju väldigt mysigt men också en 4 rätters fin-middag i vardagsrummet eller på restaurang. En promenad i vårsolen är ju underbart men också en kväll i soffan med en bra film. Jag vill helst ha båda!

3. Handlar du hellre online eller i affär? Online alla dagar i veckan. Två stora problem dock är att fraktkostnaden är ett onödigt aber, jag betalar hellre lite dyrare pris för varan än att betala frakt. Fraktpriser är så 90-talet och det är så grönjävligt dyrt att skicka brev numera. Det andra problemet är att jag inte kan få alla mina paket till min lilla by och att jag måste hämta vissa paket i butik. Jag vill kunna få det hemskickat (till vår stora brevlåda) eller till INSTAbox. Jag vill inte behöva hålla tider för hämtning och kunna beställa när jag helst vill 😉

4. Titta på soluppgång eller solnedgång? Båda, det går inte att välja. Det är bland det vackraste som finns! Stillheten som finns vis soluppgång är dock en magisk känsla.

5. Väljer du upplevelser under en semester eller göra ingenting? Helst både och, vi brukar dela upp dagarna med en “upplevelse” eller aktivitet på morgon och förmiddagen och sen vila på eftermiddagen. Det funkar bäst för oss och oftast bäst för att Max ska kunna hänga med i bilen och sånt. Att uppleva saker, använda kroppen och sen vila och kanske använda hjärnan med en bok är den ultimata semestern för mig.

Du kanske också gillar…

8 kommentarer

 1. Lite svåra frågor, man vill ha både och… tröttnat lite på matlagning 🙂

  1. Karoleen säger:

   Visst är det så =)

 2. tröttnat mycket på matlagning som aldrig varit någon förtjusning. det gick av sig självt medan barnen bodde hemma men sedan tog det tvärstopp! diska kan jag göra. men om jag lagar mat diskar jag efter hand. diskmaskin har vi inte. det är i så fall maken. ni har mycket mera vinter än vi. men igår snöade och haglade det på en gång. och kallt är det. och blåsigt.

  1. Karoleen säger:

   Hoppas ni har mer vår nu, för det har vi men lite svalt.

 3. säger:

  Haha, det är inga små krav du har på din shoppingupplevelse! Det enda som retar mig är när jag begärt hemleverans o någon ringer när de är ute på gården fast jag lämnat portkoden. Då slänger de bara paketet framför porten o drar iväg, grrr. Jag handlar hellre i fysiska affärer, men de är numera få i min stad, himla ledsamt. Vet du, jag är snart 70 och har aldrig haft diskmaskin! Har dock upplevt en sådan hemma hos dotterns familj och tycker det är lika mycket pyssel med att skölja, lägga in, ta ur och upp i skåp som att vaska för hand, hihi Trevlig helg

  1. Karoleen säger:

   Hahahaha =) Ja, jag är så kinkig. Jag kan ju inte leva utan min diskmaskin, men det är väl en vanesak 😉

 4. Det där med att man plockar undan samtidigt som man lagar mat, den önskar jag att exvis mina barn hade snappat upp av mig … men det gjorde de inte … Underlättar ju så himla mycket!

  1. Karoleen säger:

   Visst gör det det =) Så himla mycket smidigare!

Kommentarer är stängda.