Food, Media

Cold Case: Mörka Penseldrag

I helgen bar det av mot Västerås igen, även denna gången var det till Steam och en föreläsning med Lena Ljungdahl och Anna Jinghede och Över Min Döda Kropp (ÖMDK). Vi hade fått hjälp från Hansson med Maxen, och innan vi rullade käkade vi några korvar tillsammans i solskenet. Adde och jag rullade strax efter lunch, men han hade varit igång sen tidigt på Jaktstigen (trots att han inte borde ha och hade egentligen inte tid, men han är ju som vanligt alldeles för snäll…). Vi tog vägen via Norrköping och det är ju den finaste vägen att ta sig till Västerås… titta bara så vackert!

Strax efter 1500 rullade vi in på parkeringen vid Scandic Västerås. Samma hotell som förra året, det ligger bra till både för restaurangen och Steam där föreställningen hölls.

A checkade in och vi tog oss till rummet, för att byta om och göra oss färdiga för middag och föreställning.

Vi satt ute i solen, 22 C grader varmt, och njöt medan vi väntade på taxin som skulle ta oss ner till Agrill, vi ville inte bli svettiga av promenaden ner till restaurangen. Kändes inte så kul efter vi precis gjort oss i ordning. Hade vi haft tid så hade vi beställt något att dricka också, men varmt var det!

Nere vid Västerås kaj var det fullt med soldyrkande Västeråsare. De stod i kö till glass, caféer och barer samt bara njöt av det magiska vädret!

Men vi hade bokat bor på Agrill, en favorit i repris! I höstas (oktober) satt vi på uteplatsen, som tydligen nu var riven men blir något nytt inom kort.

Vi hade några minuter att njuta i solen innan vi hade vårt bord. Så vi tog en kortare promenad runt kajen för att bara ta bort lite “spring i benen”. Vackra balkongen på husen längst kajen, kan tänka mig att det är härligt att sitta här och “people watch” men också njuta av vädret.

Agrill kliver man in på 1920-talet med fransar, sammet och jazz och en tung doft av träkolsgrillat kött. En härlig kombination och med säsongens råvaror som bestämmer menyn. Vi började med en fördrink, Adde en Coppersmith’s Westerås Lager och jag tog en Bramble 2.0. Tyvärr hade de inte kvar den fantastiska Chilmelon som jag drack förra gången, men denna var också en riktigt fullträff! Agrills uppdaterade Bramble innehöll Two Birds Blackberry & Blackcurrant Gin, fläderlikör, björnbärssockerlag, citron, med en ros- & björnbärsskum. Oh my god, titta bara på vilken liten smaragd och smaken var grym!

Öppna fönster, värmen och solen kröp sig in och det var helt enkelt en perfekt mysig delning av inne och ute… Jag hade gärna suttit på en uteservering istället, men det hade nog varit lite för varmt direkt i solen. Ganska tomt precis när vi kom men sen började restaurangen fyllas på med folk.

Till förrätt blev det en Gambas al Pil Pil (som förra gången) och en Agrills charkbräda. Mycket gott! Och charkbrädan var många olika charkuterier, en bit ost, cornichons och ndujasmör. Ndujasmör är min nyaste besatthet (och jag har redan beställt en burk Nduja – gahh!) Så gott!

Gambasen var precis lika bra som förra gången men det hade varit trevligt med lite mer bröd, då man gärna vill doppa i den underbara chilioljan.

Vi tog in en flaska Amarone; Silvano Piacentini Amarone Della Valpolicella. En riktigt fin flaska Amarone och vi gillade den skarp, passade mycket bra till både förrätterna och till köttet. Mycket bra!

Sen var det dags för huvudrätten – KÖTT! 😉 Jag, min vana trogen tog Premium Oxfilé och Adde tog en Ryggbiff 50/50 Wagyu & Black Angus. Till köttet så serverades rostade säsongsprimörer, grillad majskolv, och så får man välja på valfri sås och tillbehör. Vi valde Svartpepparsås och Bearnaisesås, samt en Västerbottensostgratinerad potatispuré samt krossad potatis toppad med vitlökssmör, persilja, pecorino & chorizosmul. En riktigt festmåltid! Hade vi dock vetat att Ndujasmöret var så gott på Agrill hade den fått blivit en av såserna.

Köttet var perfekt, primörerna riktigt bra, puré magisk och såserna bra smaker till köttet. Det enda som inte var hundra var den krossade potatisen. Som mer kändes som en ugnsbakad potatis utan kross. Den var lite “tråkig” och inte krossad på något sätt. Men det var ingen fel på smaken men den blev ganska tung till maten.

Mätta och belåtna – vilken fin middag! Nästa fullpott på allt, bra service, god mat, perfekt väder och bara en underbar middag. Och avslutades med en espresso och en chokladbit… Gott!

Vackert med gigantiska rosbuskar som blommor! Älskade det, det borde man ju kunna ha hemma också, så himla vackert!

Sen var det dags för att ta oss ut i det vackra vädret och vandra bort till kvällens föreställning på The Steam Hotel. Samma vandring som förra året, men denna gången utan regn och rusk!

Vi mötte många andra som promenerade runt kajområdet, verkar vara ett väldigt mysigt ställe att bo på!

Och där är det The Steam Hotel!

I vattnet kan man få vackra reflektioner när det är så vindstilla…

Och i Västerås blommade körbärsträden… (tror jag, kan ha varit äpple också)

The Steam Hotel, lite ljusare och lite varmare än förra gången gick vi genom dörrarna tillsammans med ett gäng andra ÖMDK-nördar.

Cold Case Mörka Penseldrag – Jo, jag tackar! Vi satte på oss varsin Deerstalker och höll förstoringsglaset i högsta hugg och minglade oss vidare i lobbyn.

I Chamberlin Grill tog vi varsin drink innan föreställningen började, en favorit från förra året, en Strawberry Valley med Beefeater gin, rabarber, jordgubbar, vanilj och grädde och en Öl. Förra året var dock min drink gjord med Havana rom men denna var minst lika god! Och väldigt fin!

Sen var det snart dags för dessa underbara att entra scenen och briljera! 470 väntande gäster men det visade sig att ca 1/3 var på plats i oktober och 1/3 hade aldrig ens lyssnat på podden eller läst böckerna. Helt nya människor – det känns som en väldigt udda grej att gå på en föreställning med någon man inte har någon som helst information om 😉

Vackra, smart och roliga Anna och Lena lede oss genom ett mysterium för att hitta mördaren på The Steam Hotel! Riktigt kul!

Paus för att kissa och ta lite luft, det var så väldigt varmt i lokalen! Dorran och Lenas make satt längst bak i lokalen och avnjöt föreställningen 😉

Förhörsteknik i sitt esse med Lenas “fyndade” clownullkappa som en del av Annas utklädande till Petra, fotografen tillika skvallerkärringen. Mycket fnissigt blev det här…

Och fler ledtrådar fick vi…

Sen knöt vi ihop säcken…

Och det var dags att avlägga vår gissning på en liten lapp och lägga den på golvet framför oss. Jag var ganska säker på vem mördaren var och det hade jag varit ganska länge…Så för mig var det inte så många alternativ.

Sen avslöjade de mördaren och jag hade haft rätt =) Alla som hade haft rätt fick lämna in sin lapp med sitt namn och så drogs det priser. Kul =) Men den 1/3 som var OGs hade nog listat ut vem mördaren var ganska direkt 😉 Vi har fått bra träning inom konsten 😉 Sen fick alla gäster varsin signerad bok med sig hem från föreställningen, en fin bonus! Jag har ju också köpt boken (vill ju så klart stötta bästa författarduon) så nu har jag 3 kopior (då Adde kanske inte kommer läsa använda sin).

Sen vandrade vi hemåt i genom ett mörkt Västerås och om jag inte varit så trött så hade jag lagt mig och läst lite i den nya Ljungdahl & Jinghede Dödens Hand men jag somnade ovaggad denna kvällen efter att vi checkat in med Hansson och Max.

God morgon! Kolla bara på hotelfrukosten på Scandic – mycket gott! Var trots gårdagen enorma middag väldigt hungrig på morgonen.

Några av de andra gästerna bytte bort våra stolar när vi var och hämtade mer mat, för de ville ha våra stolar. Men eftersom vi inte vet vilka exakt det var, så var det ju väldigt märkligt. De som satt bakom oss var väldigt tysta och skamsna när vi kom tillbaka så det var nog dom, ett väldigt märkligt beteende! Men vi satte oss igen och drack lite mer kaffe och åt några croissants.

Sen packade vi ihop våra saker och så rullade vi hemåt. Regnet började fall när vi lämnade Västerås för denna gången.

Och när vi började närma oss Norrköping så blev vädret lite trevligare. Solen tittade fram och molnen drog sig tillbaka…

Vi hade lovat att ta med oss lunch hem till Hansson och Max, men vi kom inte på något som skulle bli bra att ta med oss och bli bra när vi kommer hem, så det fick bli korv med bröd istället – det kan ju aldrig bli fel!

En väldigt härlig helg, tack Adde <3 och tack Hansson för hjälpen med Maxen! Och Lena och Anna – ni är som vanligt super!

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *