Food, Recipe

Tips på snabblunch: Thaisoppa

Ibland har man helt enkelt inte tid för något vällagat till lunch och då tycker jag det både är bra och vettigt att fuska ihop något gott och inte allt för onyttigt. En av mina hjälpmedel är Keldas Thaisoppa.

Om man gillar asiatiska, framför allt thai-smaker så uppskattar man nog denna. Den är krämig och len men har lite sting, som blir väldigt gott. Det är en bra bas/grund för att göra något som mättar och smakar gott.

Här gäller det att använda sin fantasi lite gran och använda det man har hemma, egentligen har jag bara en regel för detta – något typ av protein och någon typ av knaprig grönsaker ska ner i soppa.

Mina bästa kombinationer är tinade frysta räkor, suramisticks, röd paprika, färsk spenat och färska champinjoner. Men i brist på det har jag haft i en kombination av nedan sugar snaps, körsbärstomater, svarta Oliver, lax, broccoli, pak choi, hackad kycklingfilé (stekt), sparris, och burkchampinjoner (för dem som står ut med dessa äckelbollar ?).

Receptet är egentligen inget recept, men värm soppan på spisen och hacka ner valfria grönsaker i bitar och även proteinet om det behövs, det ska få plats på en sked! Valfritt är sedan att lägga ner grönsakerna och proteinet i soppan för snabbuppvärmning/tillagning men jag tycker oftas inte det behövs. Jag gillar att grönsakerna är knapriga men alla är vi olika. Tinade räkor och suramisticks behöver ej tilllagas, de värms upp bra av att hälla upp den varma soppan på dem i skålen.

Min skål innan soppan hälls över ”innehållet”.
Addes skål inklusive ”äckelbollar” ?

Tanken här är att så mycket av det man har i soppan ska mätta och vara nyttigt. Stekta broccolibuketter eller zucchini är ju också ett alternativ. Tänk mättnad och fiber! Och så ska det ju vara gott så klart!

Kanske inte den vackraste soppan ?

Gott och enkelt och snabbt, GES helt enkelt!

WW: För er Viktväktare är denna soppa 16 poäng (blå) för hela förpackningen, Adde och jag brukar dela på den och då räknar jag 8 poäng plus ev poäng för innehållet. Dagens soppa blev 9 poäng pga suramisticksen, men att hitta nollpoängare som innehåll är inte svårt alls! ?

Om ni vill göra en liknande soppa själv och har lite tid på er är detta egentligen bara 5 dl kokosmjölk med asiatisk kryddning. Så koka upp kokosmjölken alternativt hälften kokosmjölk hälften vanlig mjölk/matlagningsgrädde och tillsätt en buljongtärning (tex grönsak eller kyckling), krossad citrongräs, en bit riven ingefära (galangal är mer rätt, men svårare att få tar i), riven vitlök och en bit chili. Låt koka upp och ta smak. När ”soppan” smakar som du önskar, sila av och du har i stort sett samma bas som en Thaisoppa från Kelda.

Full disclaimer: Jag vet att denna inte riktigt finns som en variant i thailändska kök men det är som en Tom Kha Ga med lite mer grön bas, vet dock inte riktigt vad det är, kanske koriander, thai basilika, spenat. Svår att säga…

Du kanske också gillar…