Food, Recipe

Nasi Goreng Ayam

Jag har alltid kokt ris i kylen, eller alltid, men när jag väl kokar ris, kokar jag alltid dubbelt så mycket, så att jag har möjlighet att göra Nasi Goreng/Nasi Goreng Ayam eller “Fried Rice” och jag gör den på malaysiskt vis sen min tid i Malaysia.

Nasi Goreng Ayam är malaysisk risrätt som innehåller olika grönsaker och kyckling. “Nasi” är ris på bahasa, “goreng” står för stekt och “ayam” betyder kyckling.

Denna rätt börjar med strimlad kyckling som steks tillsammans med lök, vitlök, chili och ingefära. När kycklingen är färdigstekt så tillsätter man färska eller frysta ärtor, majs och paprika (eller valfria grönsaker). Låt fräsa tillsammans med kycklingen. Tillsätt det kokta riset och smaksätt med soja, ketjap manis (valfritt), salt och peppar. Knäck ägg i en skål, krydda med salt och peppar och vispa. I en annan stekpanna eller i samma stekpanna genom att skjuta riset, kycklingen och grönsakerna mot sidorna, häll i ägget och stek ägget och rör hela tiden, så att du får mer en “scrambled” ägg än ett stekt ägg. När ägget är stekt blandad ihop allt och servera!

Det som är bra med denna rätt är att det är som en pytt i panna, du kan lägga i i stort sett vad som helst som du har hemma. Och man kan krydda på väldigt ordentligt med så mycket chili, vitlök och ingefära efter tycke och smak. Jag höftar lite nedan, eftersom jag går mer på smak än mått men nedan har du ingredienserna för 4 portioner (medelstora) och ungefärliga mått för att få den lite kryddstark

 • 400 g kycklingfilé
 • 350 g kokt ris
 • 1 lök (jag använder röd)
 • 1/4-1 röd chili (alt 1 tsk – 1 msk sambal Oelek)
 • 1-2 vitlöksklyftor
 • 1 liten nub ingefära
 • 200 g grönsaker (fryst ärtor, majs och paprika-mix är supersmidiga)
 • 2 ägg
 • 2-3 msk soja
 • 1-2 tsk ketjap manis
 • Salt
 • Peppar

Hacka lök smått och riv vitlök samt ingefära. Strimla kycklingen. I en stekpanna tillsätt lite olja och stek kyckling, lök, chili, vitlök och ingefära tillsammans. Detta ska inte ta färg utan bara tillagas lätt.

Tillsätt grönsaker och ris och låt det värmas upp. Smaksätt med soja, ketjap manis, och krydda med salt och peppar.

Tillsätt de vispade äggen i mitten av stekpannan eller i annan stekpanna och låt dem gå ihop och rör hela tiden så att du går som äggklumpar (scrambled). Tillsätt ägget till riset och blanda väl.

Hoppas det ska smaka!

WW Blå: 4 poäng

Du kanske också gillar…