Food, Media

Anti-mellomiddag

För någon månad sedan var det ju Mellodag igen och som vanligt kör vi ju på en Anti-mellomiddag, dvs vi äter gott, dricker gott och ser på Melodifestivalen och skäms för alla dåliga låtarna! Och oftast tänker vi, “Herregud, det där kan väl inte vara de bästa låtarna i årets startfält? Det måste vara ett skämt!” Men tyvärr oftast stämmer det! I år var det dags för Loren igen och det kändes som att hon skulle vinna stort, men jag kan inte ärligt säga att jag tyckte det var den bästa låten.

Hur som helst så hade jag slängt ner en karré i slow cookern med en sjuhelvettes god sås, som fick gotta till sig i en sisådär 14 timmar. Det blev en Carne Asada-typ av kött och till det skulle vi ha en massa goda tillbehör att fylla mjuka och varma tortillabröd!

Jag hade gjort en Cheddarostsås från scratch också, extra god! Nästa gång ska jag ha i chilibitar eller jalapeños i den. Grymt mycket godare än köpt! Och stekt paprika till, med picklad rödlök och riven ost, en guacamole med massor med sting, en hemmagjord coleslaw och så salsa, jalapeños och så chips! Massor av gosigheter. Som tacos, fast bättre!

Och självklart, ska man utstå Melodifestivalen krävs det Tequila! Och en och annan Corona! Dagen till ära hade vi köpt 2 nya Tequila, och båda fick riktigt riktigt bra betyg. En Buen Vato Tequila Blanco – ett tillfälligt sortiment på Systemet. Mycket smakrik och len.

En rulle med extra allt! Så många goda smaker – ibland är jag fan riktigt duktig på att få ihop smakerna.

Och sen andra “nya” Tequilan är en Tosco – en tequila represado som var bland det lenaste jag har drukit! Vanljen och jonungen var supergoda! Skulle kunna tänka mig denna som en långdrink, den är så god!

Och så hade vi kart en Los Tres Tonos hemma också. Den är också len, men lite mer mörk och kryddig.

Och så hade vi en 1800 Anejo, som också är mer kryddig med smaker som tobak och trä. Galet annorlunda till de andra.

Och nu har vi bestämt att vi helt enkelt inte behöver Hatten, det är en förgången tid. Vi behöver inte dricka äcklig tequila när det finns så många goda sorter.

Hur som helst, tequilan hjälpte en hel del för Mello-tittandet. Det var inte helt underhållande utan tequilan och eftersom den var så himla god, kanske den även bidrog till den goda stämningen =)

Till efterrätt hade jag bakat riktigt smaskiga Moccarutor med extra mycket glasyr. För om man ska göra moccarutor så ser man till att man har mycket glasyr. Men tips från coachen är att kolla att du har florsocker hemma innan du börjar baka, annars får någon springa över till grannen och tigga lite socker, eller mycket i detta fallet 😉 Tur att man har snälla grannar som kan bistå med 6 dl florsocker, så att man får ett ordentligt lager glasyr. Jag toppade dem med strössel både hjärtan och rosa kristaller. Kan vara en av favoriten just nu, OM den görs på rätt sätt och med lagom mängd (läs massor) glasyr.

Jag kör nästan alltid med detta recept

 • 150 g smör
 • 2 st ägg
 • 3 dl strösocker
 • 3 tsk bakpulver
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 3 msk kakao
 • 1,5 dl mjölk
 • 4,5 dl vetemjöl

Glasyr

 • 100 g smör
 • 5 msk (färdigbryggt) starkt kaffe
 • 2 msk kakao
 • 4 tsk vaniljsocker
 • 6 dl florsocker

Garnering:
Strössel eller Kokosflingor

Så här gör du:

 • Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant. Klä formen med bakplåtspapper.
 • Smält smöret och låt svalna.
  Knäck äggen och häll på sockret i en bunke. Vispa till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.
  Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen.
 • Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet, använd en slev eller kör med elvisp på lägsta hastighet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.
  Bred ut smeten i formen.
 • Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter.
 • Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar.
 • Glasyr och garnering:
  Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet.
 • Ta baksidan på en träslev eller något annat lagom ljockt och tryck ner hål i kakan. Du ska ha helst 1 hål i varje “bit” av kakan, så har du tänkt att skära kakan i 12 bitar, gör tolv hål i ett rutnät, mitt på kakbiten. Hålen kommer fyllas med glasyr och vara supergoda!
 • Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Garnera med valfri topping. Låt stå tills glasyren stelnat.

Och så till efterrätt blev det en blast from the past, med Tequila Rose! Sofia, Anna och jag drack en hel del Tequila Rose på våra Rosa och glitterkvällar i Uppsala, då vi lärde oss att sticka och virka medan vi åt Princesstårta! Det var livet som student det! =) Det var precis lika gott som jag kommer ihåg det, och den ska vara iskall, för då blir rosen på flaskan rosa! Nomnomnom!

En helkväll med så mycket gott att äta och dricka och många skratt, men mest åt det hemska 😉 Mello är kanske någons cup of tea, men tacka vet jag Tequila, det är mer min! 😉

Du kanske också gillar…

2 kommentarer

 1. Så gott allting ser ut! Att göra allt själv från grunden brukar betala sig , smakerna blir någonting helt annat.
  Tequila har jag druckit men det är längesedan, har inte tänkt tequila på långa tider. Antagligen finns det i affärerna här också men men…hemma har har vi alltid rom, tillverkad här på Madeira men det är förstås skillnad på sorter. Man får sin favorit. Det händer att vi tar en liten knäppare på kvällen framför tv-n. Mello har vi släppt för längesen, bryr oss inte alls…
  Stora finalen brukar vi se däremot.
  Tack för receptet på moccarutor, ska skaffa hem florsocker nu, så jag har.
  Finfina foton!
  Ha det gott, vilket du redan hade, det gick det inte att tvivla det minsta på 🙂

  1. Karoleen säger:

   Haha, tack snälla för dina gulliga kommentarer! =) Visst är det så, det är godare från grunden! Jag tycker också om rom, men jag tycker ibland att det kan bli för spritigt, men har hittat en jag gillar =) Ha en fin dag!

Kommentarer är stängda.