Adde · Food · Recipe

Addes enkla lantbröd

Ett superenkelt bröd som är en Adde special – gott och enkelt!
019

50 g jäst
1 kg (17 dl) vetemjöl
5 1/2 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 msk salt

Gör så här

1. Mät upp mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och oljan.

2. Blanda ner saltet i mjölet. Tillsätt till degvätskan, lite i taget. Arbeta ihop degen. Det kräver starka armar om du gör det för hand. Knåda 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Degen ska vara ganska fast. Täck över bunken och låt degen jäsa på dragfri plats i 1 timme.

3. Dela degen i två delar och forma till avlånga bröd. Knåda inte. Lägg dem på plåt med bakpapper och låt bröden jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden i 15 minuter på näst nedersta falsen. Stäng av ugnen och låt bröden stå inne ytterligare 15 minuter. Låt bröden svalna på galler utan duk.

~~~~~~~~~~~~

In English: Andy’s easy to make bread

50 g yeast
17 dl flour (or half and half regular flour and some other flour you like)
5 ½ dl water
½ dl olive oil
1 tbsp salt

  1. Measure the flour and sift it through a strainer. Heat the water till 37 C (98.6 F) and crumble the yeast into a bowl. Add some of the water and “melt” the yeast and then start whisking in the water. Thereafter add the oil.
  2. Mix the salt into the sifted flour. Then slowly add small amounts of the flour into the water/oil/yeast-mixture. Whisk till dissolved. Keep on adding the flour till everything is added. By the end you will not be able to whisk, but need to start using your hand or a paddle mixture if you choose to. Andy (my husband, who’s recipe this is and who makes the bread, does it all by hand, and the bread becomes much softer). Work/knead the elastic dough about 10 minutes (by hand – 5 in a machine) until the dough is malleable and elastic. The dough is quite firm. Place into a bowl and cover with a towel, and let the dough rise for 1 hour.
  3. Divide the bread into two parts. Form into two long loafs. Do not knead. Place the loafs on a baking tray with wax paper and let them rise again for 30 minutes. In a 225 C oven, bake for 15 minutes on one of the the lower rung of the oven. Turn of the oven and let the bread bake for another 15 minutes. Remove from the oven and let cool on a baking rack until cool.